[...] przykładów. Jeśli chodzi o skurcze, to zależą np. od podaży potasu (większość ludzi ma niedobory) czy niedoborów magnezu, niemniej w wielu przypadkach nie da się ustalić, czym są spowodowane. Woda zawiera znikome ilości związków mineralnych, więc 1 szklanka płynu nic nie zmienia w ogólnym rozrachunku, za to podanie kilkuset mg preparatu [...]
[...] Niestety, w roślinach znajdujemy głównie kwas α-linolenowy (ALA). Pozostałe kluczowe kwasy omega-3 (EPA/DHA) występują np. w rybach. Przeczytaj również: Tłuszcze: czym się różnią? Który lepszy? Poznaj rodzaje kwasów tłuszczowych Jedzenie organiczne Wydawałoby się, iż jedzenie warzyw organicznych musi być zdrowe. Ma być to żywność [...]
[...] aby wykonać wszystkie serie na dane ćwiczenie. Po ich zakończeniu przechodzimy do kolejnego ruchu. Tego typu plan zaproponuję Wam w tym artykule i wyjaśnię szczegółowo, na czym polega. W systemie FBW stosujemy tylko podstawowe i ciężkie ćwiczenia. Oznacza to, że nie ma tutaj miejsca na większość maszyn. Nie wykonujemy też ruchów izolowanych. [...]
We współczesnym świecie coraz częściej spotyka się osoby, które dostrzegają źdźbła, a nie widzą pola lub pojedyncze drzewa, ale nie dostrzegają lasu. W efekcie taki człowiek skupia się na godzinnej aktywacji mięśni, dopracowuje do granic absurdu dietę, wylicza co do sekundy trening aerobowy, co do kilograma objętość przerzucaną w trakcie treningu [...]
Masa mięśniowa może być budowana w warunkach nadwyżki kalorycznej. To znaczy, iż najlepszy trening oraz suplementy mogą zostać zmarnowane wskutek zbyt małej podaży energii. Dlatego sięganie po odżywki bez przeliczenia całej diety długofalowo, nie przynosi spodziewanych efektów. Dlaczego? Dostarczysz o wiele za dużo np. węglowodanów i tłuszczów, a [...]
[...] jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic się nie stanie. Bywali kulturyści, którzy regularnie jedli w McDonaldzie, np. Dave Palumbo. Wiele osób nie rozumie, na czym polega problem. Sądzą, że produkty z McDonalda nie są wcale takie złe, bo „mają białko i węglowodany”, a te są potrzebne kulturyście, prawda? Tak, ale owo mięso jest [...]
[...] dostarczamy około 200 kcal, w tym prawie 11 g białka, 3,5 g tłuszczów oraz 25 g węglowodanów. Strączki świetnie dają sobie radę jako substytut mięsa w posiłku. Przy czym, w przeciwieństwie do mięsa, nie zawierają tłuszczy nasyconych, dostarczają za to sporo błonnika. Porcję warzyw strączkowych jadaj dwa razy w tygodniu. Możesz dodawać je [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
[...] mniej, niż 100 minutach, u niektórych po 30-40 minutach). Źródło: John C. Floyd „Insulin secretion in response to protein ingestion” Ok, teraz dla kontrastu zobaczymy, jak organizm reaguje na węglowodany. Jak organizm reaguje na podawanie dużych ilości węglowodanów? W jednym z badań z grudnia 2016 r. Chang LF i wsp., kobiety i [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
[...] sylwetki - to się po prostu nie opłaca długofalowo. Czy można równoważyć przyrost tkanki tłuszczowej aerobami? Wielu mężczyzn wierzy w rekompozycję. Tak, ona istnieje, tylko czym innym jest możliwość wystąpienia danego zjawiska, a czym innym jego praktyczne znaczenie. Teoretycznie, możesz jednocześnie zwiększać obwody mięśni (np. ramienia, uda, [...]
Gdy już dowiadujemy się, że dotknęła nas nietolerancja pokarmowa, dieta staje się bardzo często przekleństwem. W naszej głowie jest burza, jak jeść, co jeść i kiedy, by polepszyć parametry zdrowotne? Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji. Kiedy mamy objawy, potwierdzamy nietolerancję w testach [...]
[...] Według CPMA (Canadian Product Marketing Association) banany należy trzymać w ciepłym miejscu, aż dojrzeją. Niskie temperatury spowalniają proces dojrzewania bananów, przy czym warunki w lodówce - zaciemnienie oraz wilgotność - mogą tylko przyspieszyć proces gnicia. Podsumowując, banany zaczynają gnić, zanim jeszcze dojrzeją. Ziemniaki Ten fakt [...]
Wszyscy mężczyźni chcą osiągać efektowne, „docięte” sylwetki. W Internecie istnieją setki tysięcy stron o treningu dla uzyskania ciała, jakie prezentował Brad Pitt w filmie „Fight Club”. Na większości tych portali prezentowane są kiepskie lub wręcz fatalne treningi, przypominające kulturystyczne, ale np. pozbawione progresji, metod programowania [...]
[...] (nadmierne stężenie wapnia) osłabienie mięśni szkieletowych (można je zmierzyć) Cytuję za: Oliver A. Leach, Gijs I. van Boxel “Choroby wewnętrzne” wydanie 4. Zupełnie czym innym jest wynik laboratoryjny stężenia elektrolitów, kortyzolu czy występująca bezsprzecznie hiperpigmentacja skóry i błon śluzowych, a objawy subiektywne, takie jak [...]
[...] zawodników i zawodniczki, węglowodany stanowią główny energetyczny składnik posiłków. Mężczyźni: spożywali średnio 3292 kcal dziennie podczas przygotowania do zawodów, przy czym 52% tej energii pochodziło z węglowodanów, 28% z białka, a 20% z tłuszczów. maksymalnie dostarczali 5 736.13 kcal dziennie, minimalnie 2390 kcal dziennie maksymalnie [...]
„Triada sportsmenek” to zależność między niską podażą energii (ze współistniejącymi zaburzeniami związanymi z odżywianiem się lub bez zaburzeń), zaburzeniami miesiączkowania i zmniejszoną gęstością mineralną kości. Brak miesiączki u uprawiających sport kobiet może mieć różnorakie przyczyny i warto im się bliżej przyjrzeć. Skutki braku miesiączki [...]
Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]